Pomarańczowy sos BBQ

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na rozgrzanym grillu umieszczamy wok i wsypujemy do niego cukier. Mieszając przygotowujemy dość ciemny karmel. Następnie wlewamy w

Pomarańczowy sos BBQ

Składniki:

Pomarańczowy sos BBQ

 

  • Ketchup łagodny 200 ml
  • Seler naciowy 30 g
  • Marchew 50 g
  • Cebula 30 g
  • Czosnek 5 ząbków
  • Cukier 4 łyżki
  • Ocet z białego wina 2 łyżki
  • Ocet spirytusowy 1 łyżka
  • Sos Louisiana 1 łyżeczka
  • Musztarda kremowa 1 łyżka
  • Woda 50 ml
  • Pomarańcze 2 sztuki

Sposób przygotowania:

Pomarańczowy sos BBQ
Na rozgrzanym grillu umieszczamy wok i wsypujemy do niego cukier. Mieszając przygotowujemy dość ciemny karmel. Następnie wlewamy wodę i ocet winny i spirytusowy i rozprowadzamy karmel. Dodajemy warzywa rozdrobnione na mniejsze kawałki i ketchup. Mieszamy od czasu do czasu. Jeśli sos zbytnio nam odparował, możemy dolać więcej wody. Po około 25 minutach wszystkie warzywa odcedzamy i hartujemy musztardę odrobiną gorącego sosu. Wlewamy do sosu musztardę i doprawiamy Louisianą i jeszcze chwilę gotujemy. Wyszorowane pomarańcze obieramy ze skóry ścinając białą część. Miąższ filetujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Część skóry oczyszczamy z białej części i kroimy w drobną julienne. Miąższ i pokrojoną skórkę pomarańczy dodajemy do sosu i gotujemy około 5 minut. Wok zdejmujemy z grilla. Jeśli lubimy sos o wyraźniejszym słodszym smaku i chcemy przyspieszyć przygotowanie sosu, możemy zastąpić świeże pomarańcze 100 g wysokogatunkowego dżemu pomarańczowego z cząstkami owoców i skórką.

Tagi:

sosy