julias

julias

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Pomidor nadziewny w sosie bolońskim

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

To oryginalne i jednocześnie bardzo proste danie na obiad jak i ciepłą kolację

Pomidor nadziewny w sosie bolońskim

Składniki:

Pomidor nadziewny w sosie bolońskim

 

  • 1 duży pomidor
  • 1 cebula
  • 200g mięsa mielonego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki wody
  • 1 jajko
  • 1 słoik Sosu Bolońskiego Łowicz
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 1/2 pęczka pietruszki

Sposób przygotowania:

Pomidor nadziewny w sosie bolońskim
Pomidora umyć, ściąć wierzchołek i przy pomocy łyżeczki wydrążyć środek (miąższu nie wyrzucać). Do mięsa dodaćdrobno pokrojoną cebulę, jajko, bułkę tartą, drobno posiekaną natkę pietruszki, dodać wody i doprawić solą, pieprzem imajerankiem, dobrze wyrobić. Pomidory napełnić z czubkiem mięsną masą. Do foremki z kamionki wlać sos boloński Łowicza , dodać miąższ z wydrążonych pomidorów i pokrojone drobno odciętę wierzchołki pomidora, włożyć nadziany pomidor i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 min. w tem. 180 stopni. Przed podaniem posypać natką pietruszki.