edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Pomidorowa na kurczaku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Żadne cudo, zwyczajna pomidorówka podana z ryżem...

Pomidorowa na kurczaku

Składniki:

Pomidorowa na kurczaku

 

  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 łodyga selera naciowego (lub kawałek korzeniowego)
  • kawałek pora
  • słoiczek 200g 30% koncentratu pomidorowego
  • 3 ziela angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • słodka papryka
  • przyprawa specialite Kamis – suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • opcjonalnie śmietana 18%
  • ryż ugotowany na sypko (https://gotujmy.pl/ryz-na-sypko--przepis-podstawowy,przepisy,124368.html)

Sposób przygotowania:

Pomidorowa na kurczaku
Ćwiartkę z kurczaka umyć, podzielić na dwie części, włożyć do garnka i zalać około dwoma litrami zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, zszumować, dodać ziele angielskie i listek laurowy, posolić do smaku. Włoszczyznę obrać, umyć i w całości dodać do mięsa, gotować na małym ogniu pod częściowym przykryciem. Kiedy mięso i włoszczyzna będą miękkie, wyjąć na talerz łyżką cedzakową, lekko przestudzić. Marchewkę i pietruszkę (jeśli damy seler korzeniowy – to również) zetrzeć na tarce o dużych oczkach (pora można wyrzucić), mięso obrać z kości i podzielić na mniejsze kawałki. Startą włoszczyznę i kawałki mięsa włożyć do wywaru, dodać koncentrat i przyprawić do smaku pieprzem, cukrem, słodką papryką, przyprawą Kamisa i ewentualnie solą. Całość zupy można zabielić śmietaną w garnku lub podać ozdobioną jej kleksem. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.