Sposób przygotowania:
Pomidorowa na kurczaku
Ćwiartkę z kurczaka umyć, podzielić na dwie części, włożyć do garnka i zalać około dwoma litrami zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, zszumować, dodać ziele angielskie i listek laurowy, posolić do smaku. Włoszczyznę obrać, umyć i w całości dodać do mięsa, gotować na małym ogniu pod częściowym przykryciem. Kiedy mięso i włoszczyzna będą miękkie, wyjąć na talerz łyżką cedzakową, lekko przestudzić. Marchewkę i pietruszkę (jeśli damy seler korzeniowy – to również) zetrzeć na tarce o dużych oczkach (pora można wyrzucić), mięso obrać z kości i podzielić na mniejsze kawałki. Startą włoszczyznę i kawałki mięsa włożyć do wywaru, dodać koncentrat i przyprawić do smaku pieprzem, cukrem, słodką papryką, przyprawą Kamisa i ewentualnie solą. Całość zupy można zabielić śmietaną w garnku lub podać ozdobioną jej kleksem. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
jaNina
edytaha
Może dlatego, że bez śmietany :)