Sposób przygotowania:
Pomidorowa tarta rustykalnaETAP 1
NADZIENIE:
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starty łączymy z roztrzepanym jajkiem. Filet myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, doprawiamy do smaku i przysmażamy. Pomidory i oliwki kroimy w plasterki.
ETAP 2
CIASTO:
Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
ETAP 3
Gotowe schładzamy około 40 minut.
Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40 cm.
ETAP 4
Środek ciasta smarujemy masą serową (starty ser wymieszany z jajkiem) pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines. Na ser wykładamy przysmażony filet, który posypujemy natką pietruszki.
ETAP 5
Filet przykrywamy plasterkami pomidora. Pomiędzy plasterki pomidora wykładamy pokrojone oliwki. Całość posypujemy świeżymi igiełkami rozmarynu.
ETAP 6
Pozostawiony „margines” ciasta zawijamy do środka nakładając go na nadzienie. Brzegi delikatnie dociskamy, smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Całość oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 35 minut w 180°C. Upieczoną wyciągamy i podajemy na ciepło.
marietta
Marika-
weronikaS