Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pomidorowa tarta na cieście twrogowo-olejowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Bardzo pyszna przekąska lub ciepła kolacja,na bardzo mięciutkim i wilgotnym za sprawą sera białego cieście.

Pomidorowa tarta na cieście twrogowo-olejowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pomidorowa tarta na cieście twrogowo-olejowym

 

 

  • Nadzienie:
  • 1 duży pomidor lub 2 mniejsze
  • bazylia suszona
  • 10 dag startego żółtego sera

Sposób przygotowania:

Pomidorowa tarta na cieście twrogowo-olejowym
Z podanych składników zagniatamy mięciutkie ciasto,wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy i wykładamy nim formę do tarty posmarowaną masłem,o średnicy 25 cm. Pomidory myjemy,osuszamy i kroimy w plasterki,następnie osuszamy na papierowym ręczniku z nadmiaru soku. Plasterki pomidorów układamy na cieście i oprószamy bazylią.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia ciasta. Pod koniec pieczenia tartę posypujemy startym serem żółtym i zapiekamy aż ser się rozpuści.
Pomidorowa tarta na cieście twrogowo-olejowym
Pomidorowa tarta zaraz po upieczeniu.Przed krojeniem.