SUPERPRZEPIS

Tarta szparagowo-pomidorowa

  • 16
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20
Tarta szparagowo-pomidorowa Więcej zdjęć (5)

Ta tarta ze szparagami i pomidorkami cherry jest równie smaczna na ciepło jak i na zimno!

Składniki:

Tarta szparagowo-pomidorowa

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta szparagowo-pomidorowa
Składniki na ciasto umieścić w misce robota z nożami do siekania i pulsacyjnie połączyć ze sobą składniki. Następnie ręcznie zagnieść szybko ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić. Potem rozwałkować ciasto w koło i rozłożyć je w formie do tarty wysmarowanej olejem.



Całe ciasto nakłuć widelcem co zapobiegnie podnoszeniu się ciasta w trakcie pieczenia. Ciasto piec 15 minut w 190 stopniach ( ja powinnam szybciej wyjąć je z piekarnika bo troszkę za mocno się podpiekło ). Jogurt wlać do miski, zetrzeć do jogurtu ser tarką na dużych oczkach, wbić jajka i dodać przyprawy.



Na lekko przestudzone ciasto wlać masę i koliście ułożyć umyte szparagi i pomidorki. Ostatni pomidorek położyć na środku. Tartę zapiekać przez 35 - 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia się tarty i ścięcia masy. Tartę wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić aby dobrze się kroiła. Podawać na ciepło lub na zimno.
Tarta szparagowo-pomidorowa
najpierw należy pzrygotować i podpiec ciasto
Tarta szparagowo-pomidorowa
potem przygotowac masę i wlać ją do wgłębienia ciasta
Tarta szparagowo-pomidorowa
potem ułożyć szparagi i pomidorki na górze
Tarta szparagowo-pomidorowa
tartę zapiec i podawać na ciepło lub zimno