Sposób przygotowania:
Szpinakowo-pomidorowa tarta
CIASTO: Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe schładzamy około 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy dno formy na tarte.Między czasie gdy ciasto się schładza przygotowujemy nadzienie. NADZIENIE: Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do gotowej dokładamy szpinak. Razem ogrzewamy całość do momentu jak szpinak straci na objętości i będzie miękki. Doprawiamy pieprzem do smaku. Zdejmujemy z ognia. Ser feta kroimy w kostkę. Połowę dokładamy do szpinaku i razem mieszamy , by się rozpuścił. Drugą połowę odkładamy do posypania po wierzchu tarty. Do tak przygotowanego szpinaku dokładamy jajko oraz śmietanę. Masę wykładamy na wyłożone ciasto kruche. Pomidory kroimy w plasterki i układamy wokół tarty na masie szpinakowej, tak by poszczególne plasterki zazębiały się. Całość posypujemy kostkami fety. Tarte pieczemy około 40 minut w 180°C.
marietta
misia5
jaga85
Dinah