jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Szpinakowo-pomidorowa tarta

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Tarta pyszna i niezawodna. Można ją także przygotować z mrożonego szpinaku. Smakowała wszystkim. Jest dowodem, że danie bezmięsne może być równie smaczne.

Szpinakowo-pomidorowa tarta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szpinakowo-pomidorowa tarta

 

  • Forma o średnicy 26 cm

 

 

Sposób przygotowania:

Szpinakowo-pomidorowa tarta
CIASTO: Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe schładzamy około 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy dno formy na tarte.Między czasie gdy ciasto się schładza przygotowujemy nadzienie. NADZIENIE: Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do gotowej dokładamy szpinak. Razem ogrzewamy całość do momentu jak szpinak straci na objętości i będzie miękki. Doprawiamy pieprzem do smaku. Zdejmujemy z ognia. Ser feta kroimy w kostkę. Połowę dokładamy do szpinaku i razem mieszamy , by się rozpuścił. Drugą połowę odkładamy do posypania po wierzchu tarty. Do tak przygotowanego szpinaku dokładamy jajko oraz śmietanę. Masę wykładamy na wyłożone ciasto kruche. Pomidory kroimy w plasterki i układamy wokół tarty na masie szpinakowej, tak by poszczególne plasterki zazębiały się. Całość posypujemy kostkami fety. Tarte pieczemy około 40 minut w 180°C.
Szpinakowo-pomidorowa tarta
Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju
Szpinakowo-pomidorowa tarta
Do gotowej cebuli dokładamy szpinak. Smażymy razem
Szpinakowo-pomidorowa tarta
gotową masę szpinakową wykładamy na ciasto kruche
Szpinakowo-pomidorowa tarta
na wierzchu układamy pomidory i ser feta