Sposób przygotowania:
Pomidorowa z pulpecikami
Mięso wieprzowe kroimy, a następnie mielimy w maszynce wraz z cebulą. Dodajemy do niego sól i pieprz do smaku oraz kaszę manną i jajko. Wyrabiamy masę mięsną, z której formujemy pulpeciki. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wkładamy je do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty. Wstawiamy na ogień i gotujemy. W międzyczasie pulpeciki oprószamy mąką. W drugim garnku zagotowujemy wodę i wkładamy porcjami pulpeciki. Gotujemy je, a gdy wypłyną przekładamy do gotujących się warzyw. Wszystko razem gotujemy. Pod koniec dodajemy do zupy koncentrat pomidorowy i zabielamy śmietaną( wcześniej hartujemy ją gorącą zupą). Dodajemy do smaku sól i pieprz. Zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki.