Sposób przygotowania:
Pudliszkowa z pulpecikami i żółtym serem
Jeśli nie mamy gotowego bulionu rozpoczynamy od przygotowania wywaru: najpierw z listkiem laurowym i ziarnami ziela zagotowujemy udko kurczaka i gotujemy pół godziny, następnie dodqjemy obraną włoszczyznę i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Pomidory z puszki przekładamy do garnka i zalewamy gotowym bulionem, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Mięso mielone mieszamy z jajkiem,suszoną bazylią,czosnkiem, solą,pieprzem oraz szczyptą przyprawy do dań mięsnych i majeranku. Formujemy małe pulpeciki. Do pomidorów wrzucamy świeżą bazylię i przy pomocy blendera miksujemy na gładko, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy Pudliszki i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przyprawy:sól, pieprz, przyprawę warzywną oraz cukier (w ilości wg uznania, ja dodałam jedną pełną łyżkę cukru), zupę zostawiamy na małym ogniu i wrzucamy pulpety,całość gotujemy około 15 minut. Następnie rozlewamy na talerze i posypujemy serem żółtym startym na małych oczkach. Smacznego :)