ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Pudliszkowa z pulpecikami i żółtym serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna pomidorowa...z małymi pulpetami i serem

Pudliszkowa z pulpecikami i żółtym serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pudliszkowa z pulpecikami i żółtym serem

 

  • był na bazie udka z kurczaka i włoszczyzny,z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 250 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
  • 1 małe jajko
  • suszona bazylia
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • majeranek
  • przyprawa do dań mięsnych
  • przyprawa warzywna
  • granulowany czosnek
  • kawałek żółtego sera
  • cukier trzcinowy

Sposób przygotowania:

Pudliszkowa z pulpecikami i żółtym serem
Jeśli nie mamy gotowego bulionu rozpoczynamy od przygotowania wywaru: najpierw z listkiem laurowym i ziarnami ziela zagotowujemy udko kurczaka i gotujemy pół godziny, następnie dodqjemy obraną włoszczyznę i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Pomidory z puszki przekładamy do garnka i zalewamy gotowym bulionem, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Mięso mielone mieszamy z jajkiem,suszoną bazylią,czosnkiem, solą,pieprzem oraz szczyptą przyprawy do dań mięsnych i majeranku. Formujemy małe pulpeciki. Do pomidorów wrzucamy świeżą bazylię i przy pomocy blendera miksujemy na gładko, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy Pudliszki i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przyprawy:sól, pieprz, przyprawę warzywną oraz cukier (w ilości wg uznania, ja dodałam jedną pełną łyżkę cukru), zupę zostawiamy na małym ogniu i wrzucamy pulpety,całość gotujemy około 15 minut. Następnie rozlewamy na talerze i posypujemy serem żółtym startym na małych oczkach. Smacznego :)
Pudliszkowa z pulpecikami i żółtym serem
Z mięsa mielonego przygotowujemy małe pulpety
Pudliszkowa z pulpecikami i żółtym serem
Krojone pomidory z puszki wrzucamy do garnka
Pudliszkowa z pulpecikami i żółtym serem
Pomidory zalewamy bulionem i po zmiskowaniu dodajemy koncentrat
Pudliszkowa z pulpecikami i żółtym serem
Przelewamy zupkę na talerze i dodajemy na koniec żółty ser