Sposób przygotowania:
Pomidorowa z pulpetami inaczej :
Marchew , pietruszkę i seler utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ).Por pokroić w pół plasterki .Warzywa włożyć do garnka , zalać wodą , dodać Bulionetki i doprowadzić do wrzenia.
Mięso zmieszać z jajkiem, kaszą manną i koperkiem .Doprawić solą , pieprzem i majerankiem .Formować małe pulpeciki ( ok 24 sztuk ) i wrzucać na wrzątek.
Gotować ok 30 minut.
Pomidory pelati wyjąć z puszki i pokroić na kawałki .Wrzucić do zupy razem z sosem. Dodać rozprowadzony zupą przecier pomidorowy i zagotować .
Doprawić do smaku pieprzem mielonym i szczyptą cukru.
Podawać z porcją makaronu, posypaną natką pietruszki
Mięso zmieszać z jajkiem, kaszą manną i koperkiem .Doprawić solą , pieprzem i majerankiem .Formować małe pulpeciki ( ok 24 sztuk ) i wrzucać na wrzątek.
Gotować ok 30 minut.
Pomidory pelati wyjąć z puszki i pokroić na kawałki .Wrzucić do zupy razem z sosem. Dodać rozprowadzony zupą przecier pomidorowy i zagotować .
Doprawić do smaku pieprzem mielonym i szczyptą cukru.
Podawać z porcją makaronu, posypaną natką pietruszki
wedith1
Sarenka
jovi
msewka
yola
Jojo
luna
Natala1210
marietta
pocztylion2221
góralka
Marika_1961
Babciagramolka
Bulionetka to taki bulion Knorra drobiowy lub wołowy w takich małych pojemniczkach .W pojemniczku jest galaretka bulionowa do rozpuszczenia w 1/2 litra wody, zupy, sosu lu roztarcia jej z przyprawami i natarcie tym mięsa .Uzywea sie jak kostki rosołowe a jest smaczniejsza i wygodniejsza . Knorr wykorzystał stary pomysł naszych Babć na buliony miesne gotowane tak długo że robiły sie z nich gęste galarety. Trzymało sie to w kamiennych garnkach w chłodzie - brało łyżkę i miało wywar na zupę gotowy. Tak samo działa Bulionetka .Wrzuć w wyszukiwarkę nazwę a w grafice zobaczysz jak wyglada
góralka