Sposób przygotowania:
Pomidorowa zapiekanka z bobem
Fasolkę szparagową oczyścić, przekroić na połówki. Cząber związać. Gotować fasolkę z cząbrem ok 20 min w osolonej wodzie.
Cebule pokroić w słupki, zeszklić. Wsypać mąkę, zrobić zasmażkę. Powoli wlewać wywar z jarzyn i mleko energicznie mieszając. Gotować 5 min na małym ogniu.
Pomidory umyć, wyciąć twarde miejsce pod szypułą. Pomidory pokroić w plastry. Osączyć fasolkę, usunąć cząber. Kiełbasę pokroić w plasterki. Wrzucić fasolkę, kiełbasę i bób do sosu i wymieszać. Całość duśić ok 5 min. Doprawić solą i pieprzem.
Gotową potrawkę przelać do nacyznia żaroodpornego. Plastry pomidorów ułozyć na wierzchu. Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Równomiernie posypać nim zapiekankę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekac 20 min w temp. 200C.
Cebule pokroić w słupki, zeszklić. Wsypać mąkę, zrobić zasmażkę. Powoli wlewać wywar z jarzyn i mleko energicznie mieszając. Gotować 5 min na małym ogniu.
Pomidory umyć, wyciąć twarde miejsce pod szypułą. Pomidory pokroić w plastry. Osączyć fasolkę, usunąć cząber. Kiełbasę pokroić w plasterki. Wrzucić fasolkę, kiełbasę i bób do sosu i wymieszać. Całość duśić ok 5 min. Doprawić solą i pieprzem.
Gotową potrawkę przelać do nacyznia żaroodpornego. Plastry pomidorów ułozyć na wierzchu. Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Równomiernie posypać nim zapiekankę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekac 20 min w temp. 200C.