Sposób przygotowania:
Pomidorowa zupa Eli
Marchewki,pietruszkę,seler obrać i umyć. Cebule obrać z łupinek,przekroić na połówki i przypiec na blasze kuchennej lub na patelni teflonowej na brązowo. Ząbki czosnku obrać z łupinek. Porcję rosołową umyć włożyć do dużego garnka,dodać marchewki,pietruszkę,seler,przypieczone cebule,ząbki czosnku,liście laurowe,ziele angielskie i kulki pieprzu. Całość zalać wodą,posolić do smaku i gotować aż warzywa i mięso z porcji rosołowej będą miękkie. Z wywaru wyjąć porcję rosołową,warzywa,cebule i ząbki czosnku. Wywar przecedzić przez sitko. Obrać mięso z porcji rosołowej i pokroić. Miękkie warzywa pokroić w plasterki,cebule na mniejsze kawałki,obrane mięso,dodać litr wywaru i całość zmiksować. Przecedzony bulion uzupełnić wodą do sześciu litrów i zagotować. Do wrzącego bulionu wsypać ryż i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy,zmiksowane warzywa z mięsem i chwilę pogotować razem. Śmietanę wlać do garnka,dodać gorącej zupy i wymieszać. Zahartowaną śmietanę wlać do zupy,wymieszać i zagotować. Gotową zupę doprawić maggi do smaku. Smacznego!