eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pomidorowa zupa Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Zupa którą wymyśliłam ze względu na wnuczęta,które nie lubią warzyw w zupie. Cztero i pół letni wnusio zjadł dwa talerze zupy nie wiedząc że są w niej warzywa.

Pomidorowa zupa Eli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorowa zupa Eli

 

  • 1 porcja rosołowa z kurczaka
  • 6 cebul
  • 8 dużych ząbków czosnku
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • 4 listki laurowe
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu
  • sól do smaku
  • 380 g dobrego koncentratu pomidorowego
  • 1/2 kg ryżu
  • 330 g śmietany 30 %
  • maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Pomidorowa zupa Eli
Marchewki,pietruszkę,seler obrać i umyć. Cebule obrać z łupinek,przekroić na połówki i przypiec na blasze kuchennej lub na patelni teflonowej na brązowo. Ząbki czosnku obrać z łupinek. Porcję rosołową umyć włożyć do dużego garnka,dodać marchewki,pietruszkę,seler,przypieczone cebule,ząbki czosnku,liście laurowe,ziele angielskie i kulki pieprzu. Całość zalać wodą,posolić do smaku i gotować aż warzywa i mięso z porcji rosołowej będą miękkie. Z wywaru wyjąć porcję rosołową,warzywa,cebule i ząbki czosnku. Wywar przecedzić przez sitko. Obrać mięso z porcji rosołowej i pokroić. Miękkie warzywa pokroić w plasterki,cebule na mniejsze kawałki,obrane mięso,dodać litr wywaru i całość zmiksować. Przecedzony bulion uzupełnić wodą do sześciu litrów i zagotować. Do wrzącego bulionu wsypać ryż i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy,zmiksowane warzywa z mięsem i chwilę pogotować razem. Śmietanę wlać do garnka,dodać gorącej zupy i wymieszać. Zahartowaną śmietanę wlać do zupy,wymieszać i zagotować. Gotową zupę doprawić maggi do smaku. Smacznego!
Pomidorowa zupa Eli
Porcję rosołową z kurczaka umyć i włożyć do duźego garnka.
Pomidorowa zupa Eli
Marchewki,pietruszkę,seler obrać,umyć i dodać do garnka z porcją rosołową. Dodać też liście laurowe,ziele angielakie i ziarenka pieprzu. Całość zalać wodą.
Pomidorowa zupa Eli
Cebule obrać z łupinek i przekroić na połówki. Czosnrk obrać z łupinek.
Pomidorowa zupa Eli
Obrane i przekrojone cebule przypiec na płycie kuchennej lub na patelni teflonowej.