Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Pomidorowa zupa włoska z muszelkami

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Conchigliette, czyli włoskie muszelki, tym razem we włoskiej pomidorówce

Pomidorowa zupa włoska z muszelkami

Składniki:

Pomidorowa zupa włoska z muszelkami

 

  • 250g drobnego makaronu wloskiego Conchigliette (użyłam malutkich muszelek razowych)
  • ok. 1 litr bulionu drobiowo-warzywnego,
  • 2 puszki obranych i pokrojonych pomidorów (2x400g),
  • duza cebula,
  • 2 duze zabki czosnku,
  • 2 garstki listków bazylii + swieze listki do dekoracji,
  • starkowany parmezan (lub inny żółty ser),
  • biala fasola z puszki (200g) (wieksza lub drobna, użyłam dużych ziaren),
  • sól, świeżo zmielony pieprz,
  • oliwa lub maslo do smazenia (ok. 2-3 lyzki)

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowa zupa włoska z muszelkami
Makaron uggotowac al dente w osolonej wodzie, przeplukac zimna woda i odcedzic. Cebule i czosnek obrac i umyc, drobno pokroic. Fasole dobrze przepłukać. Listki bazylii drobno posiekac (bazylie można zastąpić natka pietruszki). Na patelni rozgrzac tluszcz i zeszklic cebule z czosnkiem. Zagotowac bulion wraz z pomidorami, dodac fasole i cebule z czosnkiem, gotowac 15 minut na niewielkim ogniu. Tuz przed zakonczeniem gotowania doprawic sola i pieprzem, dodac zielenine. Do głębokich talerzy lub bulionerek, wrzucic porcje makaronu (wg uznania), zalac goraca zupa, posypac startym, żółtym serem (nie żałować), przybrac zielenina (bazylia lub pietruszka) i spożywać na goraco.