bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Drożdzowe ślimaki z nadzieniem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Na te bułeczki natknęłam sie na stronie Galerii Potraw, gdzie ilość pozytywnych komentarzy zachęciła mnie do natychmiastowego ich zrobienia

Drożdzowe ślimaki z nadzieniem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdzowe ślimaki z nadzieniem

 

 

  • nadzienie:
  • 100g salami paprykowego
  • 2 cebule
  • kilka pieczarek
  • sos pomidorowy z ziołami do posmarowania
  • ser żółty starty

Sposób przygotowania:

Drożdzowe ślimaki z nadzieniem
Wszystkie składniki muszą mieć pokojową temperaturę. W miseczce drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W miskerze utrzec jajka, dodać sól, mleko, cukier, olej, rozpuszczone chłodne masło. Cały czas miksując stopniowo wsypywać mąkę, dodac, ocet i wyrośnięte drożdże. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Wyłożyć ciasto na omaczony stół i wyrabiać, podsypując dodatkowo mąką. Wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od rąk. Wyrobione uformować w kulę, włożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w cieple miejsce na 60 minut. Nastepnie porcję ciasta rozwałkować na równy, prostokątny placek, posmarować sosem pomidorowym (lub przecierem, keczupem jak kto woli), posypać ziołami, poukladac na nim drobno pokrojone salami, starte pieczarki i drobną pokrojoną przesmażoną cebulą, posypac grubo startym żółtym serem i oregano i słodką czerwoną papryką. Zwinąć scisle jak roladę, pokroić w poprzek na 3 cm plastry. Ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia, lekko rozpłaszczając, posmarować roztrzepanym zółtkiem. Pozostawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Następnie wstawic do piekarnika nagrzanego do 200 stopni do czasu aż urosną i zarumienią się. Mi z połowy porcji wyszło 16 szt,
Drożdzowe ślimaki z nadzieniem
Surowe slimaczki przed wlozeniem do piekarnika
Drożdzowe ślimaki z nadzieniem
Drozdzowe slimaczki idealne buleczki dla dzieci