suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Pomidorowe gołąbki z nadzieniem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Danie to zrobiłam na podstawie przepisu z dodatku do gazety o gotowaniu, trochę go zmodyfikowałam.

Pomidorowe gołąbki z nadzieniem. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pomidorowe gołąbki z nadzieniem.

 

  • ok 8 pomidorów średniej wielkości; (w zależności od wielkości naczynia żaroodpornego);
  • 1/2 torebki ugotowanego ryżu;
  • 15 dag sera żółtego;
  • 15 dag szynki;
  • łyżeczka natki pietruszki;
  • bazylia (najlepiej świeża);
  • oregano;
  • szczypta czubrycy zielonej;
  • sól do gotowania ryżu;
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidorowe gołąbki z nadzieniem.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odsączamy. Pomidory myjemy, osuszamy i z każdego ścinamy 3/4 wysokości, wyjmujemy środek, który będzie składnikiem farszu. Ser i szynkę kroimy w kostkę, mieszamy z ryżem i miąższem z pomidorów, doprawiamy bazylią, oregano, pieprze i szczyptą czubrycy, całości mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy pomidory, naczynie żaroodporne można przed zapiekaniem natłuścić olejem lub oliwą, ale ja polałam sokiem z pomidorów, plus sok który wyszedł podczas duszenia i również nic się nie przypaliło. Gołąbki zapiekamy w tem ok 160oC przez 30-45 min. Podajemy na ciepło.
Pomidorowe gołąbki z nadzieniem.
Z pomidorów wydrążamy środki, które dodajemy do farszu
Pomidorowe gołąbki z nadzieniem.
Z ugotowanego ryżu, szymki, sera, środków pomidorów i przypraw przyrządzamy farsz
Pomidorowe gołąbki z nadzieniem.
Przyrządzonym nadzieniem faszerujemy pomidory.