pchelka79

pchelka79

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 135]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Pomidorowe kluski z szynką i serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kluski lekko rudawe i pomidorowe w smaku:)

Pomidorowe kluski  z szynką i serem

Składniki:

Pomidorowe kluski z szynką i serem

 

  • 700 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu spaghetti łowicz
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej
  • 50 g rukoli
  • 1 mała cukinia
  • 50 g gorgonzoli
  • 1 cebula czerwona
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowe kluski z szynką i serem
ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę, ostudzić, do ziemniaków dodać szczyptę soli, jajko, mąkę, sos sphaghetti i koncentrat pomidorowy, zagnieść ciasto, formować małe kulki i gotować we wrzącej wodzie do wypłynięcia, odcedzić przelać zimną woda, na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić na niej pokrojoną w piórka cebule, pokrojoną w paski szynkę, pokrojoną w pół plastry cukinie, przyprawić pieprzem i solą dodać kluski i smażyć jeszcze chwilę, ułożyć kluski na talerzach, posypać pokruszonym serem i umytą rukolą