Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Pomidorówka warzywna z ryżem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gęsta, pożywna, mocno pomidorowa i mocno warzywna zupa ugotowana na porcjach kurczaku.

Pomidorówka warzywna z ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorówka warzywna z ryżem

 

  • marchewki - 5 niedużych,
  • pietruszka - 2,
  • seler - wielkości pietruszki,
  • por (dałam zielone części, liście),
  • cebula - duża,
  • czosnek - 4 ząbki,
  • przecier pomidorowy - 150-200g,
  • mięso drobiowe - dałam 2 skrzydła i 2 nogi,
  • vegeta,
  • sól,
  • pieprz,
  • liść laurowy,
  • ryż biały - 1 szklanka,
  • śmietana 18% ukwaszona - dałam 4 łyżki,
  • sok z cytryny - do smaku, dałam 2 łyżki,
  • cukier do smaku - dałam łyżkę.

Sposób przygotowania:

Pomidorówka warzywna z ryżem
Mięso dobrze opłukać i zalać zimną wodą, posolić zagotować. Mięso gotować przez 20 minut. Ryż dokładnie opłukać. Warzywa obrać, umyć i drobno pokroić. Do gotującego mięsa dodać liść laurowy, cebulę, marchew, pietruszkę i selera. Gotować przez 10 minut. Dodać wypłukany ryż. Gotować na niedużym ogniu. Dodać przecier pomidorowy rozpuszczony w niewielkiej ilości gotującego się wywaru. Uzupełnić wodą, przyprawić. Gotować do miękkości ryżu. Dodać pora i czosnek, zagotować. Dodać zahartowaną w niewielkiej ilości wywaru śmietanę, zagotować i przyprawić do smaku.
Pomidorówka warzywna z ryżem
Wszystkie warzywa obrać, umyć i drobno pokroić w kosteczkę.
Pomidorówka warzywna z ryżem
Cebulę, marchew, selera i pietruszkę dodać do gotującego się wywaru
Pomidorówka warzywna z ryżem
Dodać przepłukany ryż i przecier, zagotować. Gotować na małym ogniu do miękkości
Pomidorówka warzywna z ryżem
Dodać pora, czosnek, śmietanę, zagotować, przyprawić do smaku