Sposób przygotowania:
Pomidorówka z ryżem 5
Przygotować niezbędne składniki na zupę. Ryż ugotować na sypko z dodatkiem tłuszczu aby ziarna się nie sklejały podczas obróbki cieplnej.Następnie porcję rosołową wkładamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy około 20 minut, dodajemy warzywa umyte, oczyszczone i rozdrobnione w słomkę: marchew, pietruszkę w korzeniu, seler- korzeń umyte. Wywar gotujemy do momentu, aż mięso i warzywa będą miękkie. Dodać do wywaru liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Gotować na wolnym ogniu. Dodać na sam koniec przecier pomidorowy, który wcześniej rozprowadzony gorącym wywarem aby w zupie nie było grudek. Śmietanę również należy rozprowadzić gorącym wywarem i wlać do zupy, czynność ta ma zapobiec zważeniu się śmietany. W razie konieczności można jeszcze doprawić zupę. Zupę zagotować i porcjować z ryżem. Posypać zieleniną na zupę w talerzu.