Patty

Patty

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Pomidorowy sos masala

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sos w którym kurczak smakuje wyśmienicie

Pomidorowy sos masala Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pomidorowy sos masala

 

  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki startego czosnku
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 5- 6 łyżek śmietany kremówki

 

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowy sos masala
W garnku roztopić masło. Następnie wrzucić starty czosnek. Podsmażyć na średnim ogniu przez ok minutę. Dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy przez minutę. Dodajemy przecier, cukier, ocet. Wszystko zagotować. Następnie zmniejszyć ogień do minimum i dusić przez 10 minut mieszając co jakiś czas. Do sosu można dodać kurczaka z przepisu kurczak takki i gotować go przez 10 minut w sosie. Po wystygnięciu dodać śmietanę. Do sosu można również dodać owoce morza np. krewetki. Całość podawać z jogurtem, ryżem bądź chlebkami z tortilli.
Pomidorowy sos masala
Klarowane masło połączyć z czosnkiem oraz przyprawami
Pomidorowy sos masala
Dodać przecier pomidorowy oraz cukier i ocet
Pomidorowy sos masala
Do sosu należy dodać mięso np kurczaka bądź krewetki

Tagi:

przyprawy