Sposób przygotowania:
Pomidory zapiekane z wędliną, pieczarkami i ryżem
Pomidory myjemy i delikatnie wycieramy ściereczką. Odcinamy górną część i wyjmujemy miąższ, kładziemy na papierowy ręcznik górą do dołu.
Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy na drobno. Z pieczarek zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Wędlinę i żółty ser kroimy w kostkę.
Na rozgrzanym oleju przesmażamy cebulę i czosnek, pieczarki i wędlinę przez około 2 minuty. Przekładamy do talerza i wybijamy jajko oraz dodajemy ryż i żółty ser, przyprawiamy do smaku i mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Farsz wkładamy do pomidorów i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Przed podaniem dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy na drobno. Z pieczarek zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Wędlinę i żółty ser kroimy w kostkę.
Na rozgrzanym oleju przesmażamy cebulę i czosnek, pieczarki i wędlinę przez około 2 minuty. Przekładamy do talerza i wybijamy jajko oraz dodajemy ryż i żółty ser, przyprawiamy do smaku i mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Farsz wkładamy do pomidorów i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Przed podaniem dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem.