kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1233]

Pomidory zapiekane z wędliną, pieczarkami i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na zapiekane pomidory. Głównymi składnikami farszu są chuda wędlina, pieczarki i ryż. Możemy podać na obiad lub kolację z domowym pieczywem. Polecam.

Pomidory zapiekane z wędliną, pieczarkami i ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidory zapiekane z wędliną, pieczarkami i ryżem

 

Sposób przygotowania:

Pomidory zapiekane z wędliną, pieczarkami i ryżem
Pomidory myjemy i delikatnie wycieramy ściereczką. Odcinamy górną część i wyjmujemy miąższ, kładziemy na papierowy ręcznik górą do dołu.

Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy na drobno. Z pieczarek zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Wędlinę i żółty ser kroimy w kostkę.

Na rozgrzanym oleju przesmażamy cebulę i czosnek, pieczarki i wędlinę przez około 2 minuty. Przekładamy do talerza i wybijamy jajko oraz dodajemy ryż i żółty ser, przyprawiamy do smaku i mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Farsz wkładamy do pomidorów i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.

Przed podaniem dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Pomidory zapiekane z wędliną, pieczarkami i ryżem
Z pomidorów wydrążamy miąższ za pomocą łyżki.
Pomidory zapiekane z wędliną, pieczarkami i ryżem
Obrane pieczarki kroimy w kostkę, a cebulę i czosnek w kosteczkę.
Pomidory zapiekane z wędliną, pieczarkami i ryżem
Pieczarki, cebulę i czosnek, wędlinę przesmażamy na oleju.
Pomidory zapiekane z wędliną, pieczarkami i ryżem
Do przesmażoną go farszu dodajemy jajko i ser.