Sposób przygotowania:
Pomysł na obiad Danusi
Filety dobrze obsypać przyprawą do kurczaka, odstawić na 2 godziny. Ziemniaki obrać, opłukać ugotować w osolonej wodzie, odcedzić utłuc. SURÓWKA Z BURAKÓW: Buraczki ugotować w łupinkach na miękko, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić buraczki, dodać szczyptę cukru, soli, sok z cytryny. Mąkę rozmieszać w 1 łyżce wody, wlać do buraczków, mieszając zagotować. SURÓWKA Z MARCHWI Marchew obrać, opłukać, zetrzeć na tarce, wymieszać z 0,5 łyżeczki cukru i kwaskiem cytrynowym, wymieszać. SURÓWKA Z KAPUSTY Kapustę wymieszać z pokrojoną w kostkę cebulą, jabłkiem, olejem, 0,5 łyżeczki cukru, solą i pieprzem, wymieszać. Koperek umyć, pokroić dość drobno. Filety z kurczaka smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. Na półmisku układać zestaw surówek, filet z kurczaka i łyżką do lodów nabierać 3 kulki ziemniaków. Ziemniaki posypać koperkiem
dża