Sposób przygotowania:
Ponczowa baba wielkanocna
Na początku musimy przygotować zaczyn. W tym celu drożdże należy pokruszyć, dodać pół łyżeczki cukru i 1/3 szklanki mąki - rozprowadzić niewielką ilością ciepłego mleka. Zaczyn powinien być konsystencji gęstej śmietany. Przygotowany zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Masło o temperaturze pokojowej ucierać, dodając stopniowo po 3 łyżki cukru i żółtko. Do utartego masła zaczyn z drożdży, cukier waniliowy, skórkę pomarańczową, ciepłe mleko i wyrabiać ciasto dosypując mąkę. Na koniec dodać pianę z białek - delikatnie połączyć. Ciasto powinno być gładkie, lśniące i musi zawierać dużo pęcherzyków powietrza. Ciasto wyłożyć do formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośniętą babkę piec w 180 stopniach przez około 1 godzinę. Gdyby babka mocno się rumieniła, należy przykryć ją papierem lub folią do pieczenia,PONCZ: cukier zagotować z wodą, dodać sok i skórkę z cytryny. Odstawić syrop do schłodzenia. Po schłodzeniu dodać rum. Upieczoną i lekko ostudzoną babkę wyjąć z formy, nakłuć długą wykałaczką w wielu miejscach i nasączyć obficie ponczem. Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny - lukrem polać babę, udekorować skórką pomarańczową.
martamp
Przepis przeszedl weryfikcje' wiec jest zgodny z regulaminem