luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Porcja indyka na bobie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dziś danie obiadowe z bobem w roli głównej

Porcja indyka na bobie

Składniki:

Porcja indyka na bobie

 

  • 400 gr udźca z indyka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka przyprawy do gulaszu
  • ćwierć łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz
  • szczypta oregano
  • szczypta majeranku
  • 400 gr bobu
  • 100 gr pora
  • 3/4 szkl bulionu
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • garść natki z selera
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Porcja indyka na bobie
Na talerzyku wymieszać mąkę z przyprawą do gulaszu, czosnkiem, szczyptą soli i szczyptą pieprzu. Mięso pokroić na dowolne porcje opanierować w przygotowanej panierce i obsmażyć z obu stron. Bób włożyć do garnka podlać bulionem, dodać pokrojony por i seler, posypać majerankiem, oregano solą i pieprzem, na wierzchu położyć obsmażone kawałki mięsa i polać pomidorami z puszki, lekko rozdrobnić przed dodaniem. Dusić ok 40 min.