Sposób przygotowania:
Portobello zapiekane z kuskusem
portobello oczyściłam, wyłamałam trzonki a kapelusze od środka oprószyłam solą, pieprzem i skropiłam sokiem cytrynowym - odłożyłam na ok. pół godziny. Kuskus przesypałam do miseczki, zalałam wrzątkiem tak żeby był przykryty na ok. 1/2 cm - nakryłam talerzykiem i odstawiłam na 5 minut. Trzonki portobello i obraną cebulę posiekałam, wrzuciłam na rozgrzaną patelnię z 2 - ma łyżkami oleju z pomidorów. Gdy cebula się zeszkliła dodałam posiekane pomidory i kapary, jeszcze chwilę razem smażyłam a następnie przełożyłam do miski. Dodałam kuskus, koperek i starty drobno ser - wymieszałam dokładnie i doprawiłam do smaku. Tak przygotowaną mieszankę nałożyłam czubato do kapeluszy portobello. Ułożyłam je w naczyniu do zapiekania posmarowanym lekko olejem. Przykryłam je i piekłam najpierw 20 minut w temp. 200 st. a potem odkryłam i piekłam jeszcze kolejne 20 minut. Podałam z ogórkami małosolnymi.
ratachuj