Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Portobello zapiekane z kuskusem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

zapiekane pieczarki z kaszą - sycące i pyszne danie

Portobello zapiekane z kuskusem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Portobello zapiekane z kuskusem

 

  • 3 duże pieczarki Portobello
  • 1/2 niedużej cebuli
  • 6 czubatych łyżek kuskusu
  • 4 suszone pomidory
  • 5 kaparów z zalewy
  • 4 czubate łyżki startego sera Gouda z Rospudy
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki oleju spod pomidorów
  • do smaku - sól, pieprz mielony, przyprawa ognista, sok z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Portobello zapiekane z kuskusem
portobello oczyściłam, wyłamałam trzonki a kapelusze od środka oprószyłam solą, pieprzem i skropiłam sokiem cytrynowym - odłożyłam na ok. pół godziny. Kuskus przesypałam do miseczki, zalałam wrzątkiem tak żeby był przykryty na ok. 1/2 cm - nakryłam talerzykiem i odstawiłam na 5 minut. Trzonki portobello i obraną cebulę posiekałam, wrzuciłam na rozgrzaną patelnię z 2 - ma łyżkami oleju z pomidorów. Gdy cebula się zeszkliła dodałam posiekane pomidory i kapary, jeszcze chwilę razem smażyłam a następnie przełożyłam do miski. Dodałam kuskus, koperek i starty drobno ser - wymieszałam dokładnie i doprawiłam do smaku. Tak przygotowaną mieszankę nałożyłam czubato do kapeluszy portobello. Ułożyłam je w naczyniu do zapiekania posmarowanym lekko olejem. Przykryłam je i piekłam najpierw 20 minut w temp. 200 st. a potem odkryłam i piekłam jeszcze kolejne 20 minut. Podałam z ogórkami małosolnymi.
Portobello zapiekane z kuskusem
portobello poczyściłam - trzonki posiekałam razem z cebulką
Portobello zapiekane z kuskusem
kapelusze skropiłam sokiem cytrynowym - oprószyłam solą i pieprzem
Portobello zapiekane z kuskusem
cebulkę i trzonki przesmażyłam na oleju - dodałam posiekane pomidory i kapary
Portobello zapiekane z kuskusem
po wymieszaniu z kaszą i koperkiem nałożyłam masę do kapeluszy i zapiekłam