Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 918]

Postna kapusta z grzybami leśnymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Postna kapusta najbardziej kojarzy mi się z Wigilią - jadamy ją wówczas w połączeniu z suszonymi grzybami. Tym razem kapusta została przyrządzona w wersji jesiennej, ze świeżymi grzybami - smakowała wyśmienicie.

Postna kapusta z grzybami leśnymi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Postna kapusta z grzybami leśnymi

 

  • 800 g kapusty kiszonej
  • 400 g grzybów leśnych
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 0,7 l bulionu
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Postna kapusta z grzybami leśnymi
Grzyby przebieramy, myjemy, dokładnie oczyszczamy, kroimy w plastry lub grubą kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce. 

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czekamy, aż się zeszkli, po czym wrzucamy grzyby i smażymy do miękkości.

Usmażone grzyby z cebulą odkładamy na bok. Na patelnię z tłuszczem po smażeniu cebuli i grzybów wrzucamy kapustę, smażymy ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.

Wlewamy bulion, dodajemy liście laurowe, sól, pieprz. Dusimy kapustę 45-60 minut.

Na 10 minut przed końcem duszenia dodajemy marchewkę. Na koniec dodajemy pieczarki z cebulą, dodajemy sól i pieprz do smaku, podgrzewamy chwilę razem, podajemy.
Postna kapusta z grzybami leśnymi
Kapusta z grzybami w wersji postnej smakuje świetnie nie tylko w Wigilię