js28

js28

Starszy Kucharz
[Przepisów: 40]

Potrawka a la Mexicana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna, lekka potrawka. Można ją serwować jako samodzielne danie lub zawiniętą w tortille, albo z opiekanym pieczywem

Potrawka a la Mexicana

Składniki:

Potrawka a la Mexicana

 

  • Kawałki mięsa lub wędlin (ilość dowolna)
  • 1 cebula
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (całych)
  • 0,5 litra bulionu
  • sól, pieprz, papryka mielona
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Potrawka a la Mexicana
W rondlu rozgrzać olej, wrzucić pokrojone na kawałki mięso, przesmażyć uważając, żeby nie przywarło do dna. Cebulę pokroić w talarki i smażyć aż się zeszkli, następnie dodać pokrojone w plasterki ogórki, smażyć razem ok. 5 minut. Wlać bulion – dokładnie wymieszać, wrzucić fasolę, kukurydzę i pomidory. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Doprawić do smaku i podawać.