kwiatula

kwiatula

Starszy Kucharz
[Przepisów: 31]

potrawka chłopska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

troszke pracochłonne za to swietnie smakuje polecam!

potrawka chłopska

Składniki:

potrawka chłopska

 

  • 800 gr makaronu swiderki
  • 50 dag dowolnej wędliny/ja daje kiełbasę zwyczajną
  • 25 dag boczku
  • 30 dag pieczarek
  • 50g włoszczyzny suszonej
  • 3 pomidory
  • 2 zielone ogórki
  • 1 cebula
  • 1 kostka wołowa np.winiary
  • oregano ,bazylia ,warzywko
  • olej do podsmazenia

 

 

Sposób przygotowania:

potrawka chłopska
Makaron ugotowac w osolonej wodzie,odcedzic z wody,odstawić.
Kiełbasę,boczek dowolnie pokroic.Cebule drobno pokroic.Na nie wielkiej ilosci oleju przesmazyc cebulke wraz z kiełbaską i boczkiem .Pieczarki obrać i pokroic w kostke dodac do wędlin ,Smazyc razem przez chwilkę ,co jakis czas mieszając.Kostke wołowa rozpuscic w 400ml gorącej wody,podlać potrawkę .Dodać włoszczyznę i przyprawić do smaku .Ja daje oregano i bazylię oraz warzywko ale równiez mozna dodac papryke słodką i szczyptę chili jesli ktoś lubi na ostro.Potrawke przemieszac i dusic pod przykryciem ok.15 min.Pomidory oraz ogórki obrać i pokroić ,dodać do potrawy,wymieszać dusić jeszcze ok 10 min.Jesli jest mało płynu mozna dodać nie wielka ilosc wody.Całosć dodać do makaronu,dokładnie wymieszać.Przesmazyc .Potrawke mozna urozmaicić dodając groszek i kukurydzę i podać np z sosem bolonśkim.Smacznego!