Sposób przygotowania:
Potrawka z boczniakami i i jarzynami
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do rondla do wrzącego rosołu, gotować 15 minut. Brokuły, oczyścić, opłukać, podzielić na różyczki. Dodać do ziemniaków 5 minut przed końcem gotowania. Pokroić w kostkę wędzony boczek. Delikatnie oczyścić boczniaki kuchennym papierem, grzybów nie należy płukać. rozgrzać olej na dużej patelni, podsmażyć boczek. Zdjąć z patelni, odłożyć do miseczki. Na wytopiony tłuszcz wrzucić boczniaki, podsmażyć na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na kuchennym papierze. Ziemniaki z brokułami osączyć, wywar zlać do drugiego naczynia. Rozgrzać tłuszcz w garnku, zrobić z mąki zasmażkę. wlać śmietanę i wywar z gotowania jarzyn, doprawić do wrzenia. Gotować sos na małym ogniu jeszcze 5 minut. Dodać drobno posiekaną zieleninę. doprawić sos do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Wrzucić do sosu ziemniaki, brokuły, grzyby i pokrojone na cząstki pomidory, podgrzać. gotową potrawę przełożyć do miski, posypać skwarkami, udekorować ziołami.