szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

potrawka z dyni i orzechów ziemnych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

potrawka wegetariańska z dynii

potrawka z dyni i orzechów ziemnych

Składniki:

potrawka z dyni i orzechów ziemnych

 

  • 1 kg marynowanej dyni
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki śmietany 18 procentowej
  • 2/3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 200 gram orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki siekanej kolendry
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól
  • Pieprz chilli Cayenne
  • Skórka otarta z połowy cytryny

 

Sposób przygotowania:

potrawka z dyni i orzechów ziemnych
Fasolę i dynię osączyć z zalewy, cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać dynię, oprószyć cukrem i zasmażyć. Następnie wlać śmietanę oraz bulion. Dodać sól, pieprz Cayenne oraz wiórki. Gotować razem na wolnym ogniu około pół godziny, po tym czasie dodać fasolę. Orzeszki uprażyć na suchej patelni, dodać do potrawy wraz z kolendrą i skórką cytrynową. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Tagi:

dynia