Sposób przygotowania:
Potrawka z kurczaka z cytrynowym sosem
Mięso umyć i włożyć do garnka.Dodać obrane warzywa , wlać wodę - zagotować i posolić .Gotować rosół do miękkości mięsa.Odmierzyć ok. 3 szkl. bulionu, wlewamy do garnka i dodajemy rodzynki,skórkę,wycięte fileciki i wyciśnięty sok z cytryny.Gotujemy na małym ogniu przez ok 10 minut, rodzynki muszą zmięknąć. Śmietanę wymieszać z mąką i żółtkami , zahartować odrobiną rosołu i powoli wlewać do rosołu cały czas mieszając.Sosu nie gotować,przyprawić do smaku solą ,cukrem i białym pieprzem.Ryż ugotować w osolonym wrzątku .Na talerz nałożyć porcję ryżu ,mięska i całość polać sosem cytrynowym . Danie można udekorować ugotowanymi warzywami i plasterkami cytryny.