szewczyk

szewczyk

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

potrawka z mięsem mielonym i ziemniakami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

jest dosyć szyba w przygotowaniu smaczna potrawka

potrawka z mięsem mielonym i ziemniakami

Składniki:

potrawka z mięsem mielonym i ziemniakami

 

  • dla trzech osób:
  • około 3 średniej wielkości ziemniaki
  • paczka mięsa - mielonki indyczej (około 800g)
  • 1 średnia żółta cebula
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1 mały pomidor
  • 1 słoik sosu węgierskiego
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

potrawka z mięsem mielonym i ziemniakami
Mięso smażymy na niewielkiej ilości oliwy, dodajemy drobno posiekany czosnek;w tym samym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.Na blaszce wlewamy parę łyżek oliwy i wykładamy surowe posiekane w półksiężyce ziemniaki.Pieczemy około 20 minut. Gdy mięso się zarumieni, dodajemy drobno posiekaną paprykę i paprykę chilli.Gdy papryka lekko zmięknie dodajemy cebulę i rozgnieciony widelcem obrany ze skóry pomidor. Całość dusimy parę minut. Zdejmujemy z patelni.Ziemniaczki wyjmujemy z piekarnika i przerzucamy na patelnię.Lekko opiekamy.(ziemniaki najpierw zapiekamy w piekarniku aby nie sklejały się i rozwalały na patelni).dodajemy olej i opiekamy parę minut.Gdy będą już miękkie,dosypujemy całość farszu(mięso wraz z paprykami i cebulą),dodajemy sos ze słoika.Całość dusimy do zagrzania się sosu. Rozkładamy na talerze,posypujemy drobno posiekanym żółtym serem.