Sposób przygotowania:
Potworki
Sposób przygotowania: Drożdże rozpuścić w lekko podgrzanym mleku, wlać do mąki, wsypać cukier, cukier wanilinowy, sól, aromat cytrynowy, żółtka, zagnieść. Na koniec dodać stopione, ostudzone masło, ciasto dokładnie wyrobić, aby było gładkie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz zagnieść, uformować wałek o grubości 5 cm. Pokroić na kawałki o szerokości 2-3 cm, z których następnie formować kulki. Bułeczki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia. Piec ok. 20 minut.Piekarnik gazowy: temperatura 180º C (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temperatura 180º C (powinien być podgrzany) Wystudzone ciastka przekroić na połowę. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Odłożyć 2 łyżki do zrobienia oczu. Rum podgrzać rozpuścić w nim żelatynę, wystudzić, dodać do serka homogenizowanego. Gęstniejącą masę połączyć ze śmietaną. Krem nałożyć do papierowej tutki, wyciskać na dolne połówki bułek formując na brzegach zęby. Przykryć skośnie drugą połówką i lekko docisnąć. Posypać cukrem pudrem. Z odłożonej śmietany i marmolady nałożonej do papierowej tutki zrobić oczy i udekorować paszcze potworków.
msewka
Sarenka
marietta