Sposób przygotowania:
Pozole - gulasz meksykański
Przygotowanie składników jest proste - obrać cebulę i czosnek, posiekać cebulę i 2 ząbki czosnku, 2 pozostawić w całości. Papryki można pokroić lub ugotować w całości a ziarna usunąć lub zostawić jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki. Kukurydzę w puszce (hominy) odlać i opłukać.
Gotowanie zaczynamy od zalania mięsa wodą w dużym garnku, dodać trochę soli, zagotować i po usunięciu szumowin dodać połowę pokrojonej cebuli, 2 całe ząbki czosnku, pieprz czarny, oregano i kmin. Gotować na wolnym ogniu aż mięso da się oddzielić od kości, ok. 45 do 60 minut.
Po ugotowaniu mięso wyjąć z bulionu a bulion przelać do miski i odstawić. W tym samym, teraz pustym, garnku podsmażyć resztę cebuli na oleju aż się zeszkli, dodać posiekany czosnek i pozostałe przyprawy i smażyć jeszcze ok. 1 minuty.
Mięso pokroić na małe kawałki ok. 2,5 X 2,5 cm., włożyć do garnka z cebulą, dodać odlaną kukurydzę w puszkach, pomidory, bulion z gotowania mięsa i opcjonalnie bulion drobiowy - to trzeba tak na oko jeśli bulion mięsny się za bardzo wygotował i w zależności czy chcemy mieć gulasz czy gęstą zupę. Dodać też papryki i gotować na małym ogniu pod przykrywką 45 do 60 minut.
Można gotować do 60 minut dłużej aż papryki i cebula praktycznie rozpuszczą się w gotowaniu - zamiast długiego gotowania można je i cały czosnek wyjąć, dodać trochę płynu z gotowania i zmiksować na płynną masę i wlać z powrotem do garnka. Spróbować czy nie trzeba dosolić i podać w misce, dodatki każdy sobie nakłada według własnego gustu a chipsy można zastąpić po polsku chlebem lub ziemniakami.
* Kukurydzę znixtamalizowaną można zastąpić kukurydzą zwykłą.
Gotowanie zaczynamy od zalania mięsa wodą w dużym garnku, dodać trochę soli, zagotować i po usunięciu szumowin dodać połowę pokrojonej cebuli, 2 całe ząbki czosnku, pieprz czarny, oregano i kmin. Gotować na wolnym ogniu aż mięso da się oddzielić od kości, ok. 45 do 60 minut.
Po ugotowaniu mięso wyjąć z bulionu a bulion przelać do miski i odstawić. W tym samym, teraz pustym, garnku podsmażyć resztę cebuli na oleju aż się zeszkli, dodać posiekany czosnek i pozostałe przyprawy i smażyć jeszcze ok. 1 minuty.
Mięso pokroić na małe kawałki ok. 2,5 X 2,5 cm., włożyć do garnka z cebulą, dodać odlaną kukurydzę w puszkach, pomidory, bulion z gotowania mięsa i opcjonalnie bulion drobiowy - to trzeba tak na oko jeśli bulion mięsny się za bardzo wygotował i w zależności czy chcemy mieć gulasz czy gęstą zupę. Dodać też papryki i gotować na małym ogniu pod przykrywką 45 do 60 minut.
Można gotować do 60 minut dłużej aż papryki i cebula praktycznie rozpuszczą się w gotowaniu - zamiast długiego gotowania można je i cały czosnek wyjąć, dodać trochę płynu z gotowania i zmiksować na płynną masę i wlać z powrotem do garnka. Spróbować czy nie trzeba dosolić i podać w misce, dodatki każdy sobie nakłada według własnego gustu a chipsy można zastąpić po polsku chlebem lub ziemniakami.
* Kukurydzę znixtamalizowaną można zastąpić kukurydzą zwykłą.
Magdalenaa
Polpal