Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Pozole - gulasz meksykański

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pozole w języku nahuatl znaczy pienisty, danie czasochłonne w przygotowaniu, w Meksyku zazwyczaj robione jest na specjalne okazje. Dodatki nakłada się obficie według własnego gustu.

Pozole - gulasz meksykański Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pozole - gulasz meksykański

 

  • 860 g mięsa wieprzowego - u mnie niemal bez kości
  • 2 ząbki całe + 2 posiekane
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • ¼ łyżeczki oregano
  • 1 łyżka kminu rzymskiego w proszku
  • 1 cebula posiekana
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki cayenne
  • 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżka soli
  • 3 puszki (3 X 440 g) kukurydzy znixtamalizowanej* (ang. hominy)
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów z zieloną papryką chili
  • 300 g świeżych papryk (3 żółte chili, 1 Anaheim, 3 jalapeño)
  • bulion z gotowania wieprzowiny
  • 1 puszka (410 g) bulionu drobiowego - opcjonalnie

 

  • Dodatki:
  • kolendra, szczypior posiekane
  • limonka przekrojona w ósemki
  • sałata lodowa drobno poszatkowana
  • rzodkiewka pokrojona w plastry lub pół-plastry
  • kwaśna śmietana
  • chipsy tortilla

 

Sposób przygotowania:

Pozole - gulasz meksykański
Przygotowanie składników jest proste - obrać cebulę i czosnek, posiekać cebulę i 2 ząbki czosnku, 2 pozostawić w całości. Papryki można pokroić lub ugotować w całości a ziarna usunąć lub zostawić jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki. Kukurydzę w puszce (hominy) odlać i opłukać.

Gotowanie zaczynamy od zalania mięsa wodą w dużym garnku, dodać trochę soli, zagotować i po usunięciu szumowin dodać połowę pokrojonej cebuli, 2 całe ząbki czosnku, pieprz czarny, oregano i kmin. Gotować na wolnym ogniu aż mięso da się oddzielić od kości, ok. 45 do 60 minut.

Po ugotowaniu mięso wyjąć z bulionu a bulion przelać do miski i odstawić. W tym samym, teraz pustym, garnku podsmażyć resztę cebuli na oleju aż się zeszkli, dodać posiekany czosnek i pozostałe przyprawy i smażyć jeszcze ok. 1 minuty.

Mięso pokroić na małe kawałki ok. 2,5 X 2,5 cm., włożyć do garnka z cebulą, dodać odlaną kukurydzę w puszkach, pomidory, bulion z gotowania mięsa i opcjonalnie bulion drobiowy - to trzeba tak na oko jeśli bulion mięsny się za bardzo wygotował i w zależności czy chcemy mieć gulasz czy gęstą zupę. Dodać też papryki i gotować na małym ogniu pod przykrywką 45 do 60 minut.

Można gotować do 60 minut dłużej aż papryki i cebula praktycznie rozpuszczą się w gotowaniu - zamiast długiego gotowania można je i cały czosnek wyjąć, dodać trochę płynu z gotowania i zmiksować na płynną masę i wlać z powrotem do garnka. Spróbować czy nie trzeba dosolić i podać w misce, dodatki każdy sobie nakłada według własnego gustu a chipsy można zastąpić po polsku chlebem lub ziemniakami.

* Kukurydzę znixtamalizowaną można zastąpić kukurydzą zwykłą.
Pozole - gulasz meksykański
Obrać cebulę i czosnek, posiekać cebulę i 2 ząbki czosnku, 2 pozostawić w całości, papryki można pokroić lub ugotować w całości, kukurydzę hominy odlać i opłukać
Pozole - gulasz meksykański
Po ugotowaniu mięso wyjąć z bulionu i pokroić a bulion przelać do miski
Pozole - gulasz meksykański
Do podsmażonej cebuli z czosnkiem i przyprawami dodać mięso, kukurydzę, papryki, pomidory, bulion i gotować do miękkości
Pozole - gulasz meksykański
Przygotować dodatki w osobnych naczyniach lub jednym dużym