Sposób przygotowania:
Praliny z nadzieniem migdałowo - morelow
Przepis na ok. 15 pralinek. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, foremkę do czekoladek lub silikonową do lodu schłodzić. Pędzelkiem pomalować czekoladą wnętrze foremek, wstawić do lodówki. Najwygodniej jest to robić dwa razy w pewnych odstępach czasu, tzn. pomalować, wychłodzić i pomalować drugi raz. Morele drobno posiekać, zalać alkoholem i odstawić. Po namoczeniu rozgnieść morele na masę - ja to robię w moździeżu. Śmietanę, cukier i masło zagotować, gdy zacznie karmelizować dodać mleko w proszku, mieszając aż pozbędziemy się grudek. Do wystudzonej masy dodać zmielone migdały, opcjonalnie aromat migdałowy - ja nie dodawałam. W wysmarowanych czekoladą foremkach układać najpierw warstwę moreli, potem masy migdałowej, pozostawiając miejsce na dno czekoladek, dobrze schłodzić w lodówce. Czekoladę ponownie podgrzać w kąpieli wodnej, łyżeczką albo szprycą cukierniczą zamknąć poszczególne czekoladki, starając się aby dno było równe z brzegiem foremek. Odstawić do lodówki na minimum 3 godziny, po tym czasie wyjąć delikatnie z foremek. Smacznego