edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Prawie risotto fasolkowo-groszkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

„Prawie”, ponieważ nie wykończone parmezanem, ale i tak pyszne :)

Prawie risotto fasolkowo-groszkowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Prawie risotto fasolkowo-groszkowe

 

  • 1,5 szklanki ryżu arborio
  • 3 łyżki oleju
  • spory kawałek pora z białej części
  • 1 litr gorącego bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • 50 dag piersi kurczaka
  • 20 dag mrożonej fasolki szparagowej (cienka, zielona odmiana Princessa)
  • pół puszki groszku konserwowego
  • sól
  • pieprz
  • twardy żółty ser starty na tarce o średnich oczkach (małe wiórki)

Sposób przygotowania:

Prawie risotto fasolkowo-groszkowe
Ryż opłukałam na sicie, bardzo dokładnie osączyłam. Pora oczyściłam, opłukałam i pokroiłam w półplasterki. Kurczaka opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w kostkę, oprószyłam solą i pieprzem. Mrożoną fasolkę połamałam na krótsze kawałki. W rondlu rozgrzałam 2 łyżki oleju, wrzuciłam ryż i smażyłam mieszając na wolnym ogniu, aż cały okrył się tłuszczem. Dodałam pokrojonego pora i smażyłam nadal, aż por zmiękł, a ryż stał się szklisty. Dolewałam partiami gorący bulion w momencie, kiedy jego poprzednia porcja została wchłonięta przez ryż. W międzyczasie na patelni rozgrzałam łyżkę oleju, obsmażyłam na niej kawałki kurczaka i dodałam fasolkę szparagową. Kiedy fasolka i mięso były miękkie, przełożyłam do miękkiego ryżu (po ok. 15-20 minutach od początku gotowania), wsypałam osączony z zalewy groszek. Całość wymieszałam i jeszcze krótko gotowałam, aż groszek się zagrzał. Risotto podałam posypane startym żółtym serem.
Prawie risotto fasolkowo-groszkowe
Ryż i pora zeszkliłam na rozgrzanym oleju.
Prawie risotto fasolkowo-groszkowe
Do obsmażonego kurczaka dodałam mrożoną fasolkę.
Prawie risotto fasolkowo-groszkowe
Wszystko razem jeszcze krótko gotowałam.