Sposób przygotowania:
Precelki orzechowe
1. Mąkę przesiewamy do miski. Dokładnie mieszamy ją z drożdżami. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól, skórkę otartą z umytej oraz sparzonej cytryny, stopioną margarynę, 2 jajka i żółtko oraz letnie mleko. 2. Wyrabiamy ciasto mikserem z końcówką do zagniatania, najpierw na najniższych, a następnie na najwyższych obrotach przez około 5 minut. Dodajemy posiekane orzechy laskowe. 3. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość. Wtedy jeszcze raz mieszamy je mikserem ustawionym na najwyższych obrotach. 4. Następnie przenosimy ciasto na stolnicę posypaną mąką i cienko rozwałkowujemy, nadając mu kształt prostokąta. Nożem lub radełkiem wykrawamy paski i formujemy precelki, końce zlepiamy ubitym białkiem. 5. Precelki nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż wyraźnie powiększą swoją objętość. 6. Układamy je na blasze posmarowanej margaryną i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je na złocistobrązowy kolor w piekarniku nagrzanym do 200*C. 7. Po upieczeniu natychmiast obtaczamy je w mieszance cukrowo-cynamonowej. Smacznego :)