Sposób przygotowania:
Prinsesstarta (Szwecja)
1. Utrzec bialka z cukrem na puszysta mase, powoli dodawac zoltka oraz przesiane maki z proszkiem do pieczenia, dobrze wymieszac.
2. Wlac ciasto do formy wylozonej papierem do pieczenia(ciasto jest dosc kleiste wiedz lepiej jej uzyc by latwiej bylo ciasto wyjac)
3. Piec okolo 35-40 minut lub do suchego patyczka w 170 stopniach C.
4. Wystudzone ciasto przekroic na pol, spodnia czesc wysmarowac dzemem malinowym(moze byc inny smak ale tradycyjnie w Szwecji uzywany jest malinowy), nastepnie posmarowac kremem, polozyc druga czesc ciasta i ja posmarowac pozostalym kremem, nastepnie ciasto schlodzic w lodowce przez okolo 1 godziny.(aby krem stezal)
5. Na koniec przykryc rozwalkowana cienko masa marcepanowa zabarwiona na zielono.
Wykonanie kremu:
1. Ugotowac budyn wedlug przepisu na opakowaniu.
2. Ubic smietane ktora nastepnie polaczyc z przestudzonym budyniem, na koniec dodac rozpuszczona zelatyne, dokladnie wymieszac by nie bylo grudek.
3. Mozna tez uzyc kremu kupnego.
Smacznego.
2. Wlac ciasto do formy wylozonej papierem do pieczenia(ciasto jest dosc kleiste wiedz lepiej jej uzyc by latwiej bylo ciasto wyjac)
3. Piec okolo 35-40 minut lub do suchego patyczka w 170 stopniach C.
4. Wystudzone ciasto przekroic na pol, spodnia czesc wysmarowac dzemem malinowym(moze byc inny smak ale tradycyjnie w Szwecji uzywany jest malinowy), nastepnie posmarowac kremem, polozyc druga czesc ciasta i ja posmarowac pozostalym kremem, nastepnie ciasto schlodzic w lodowce przez okolo 1 godziny.(aby krem stezal)
5. Na koniec przykryc rozwalkowana cienko masa marcepanowa zabarwiona na zielono.
Wykonanie kremu:
1. Ugotowac budyn wedlug przepisu na opakowaniu.
2. Ubic smietane ktora nastepnie polaczyc z przestudzonym budyniem, na koniec dodac rozpuszczona zelatyne, dokladnie wymieszac by nie bylo grudek.
3. Mozna tez uzyc kremu kupnego.
Smacznego.
msewka
Natala1210