sara24

sara24

Kucharz
[Przepisów: 16]

Prinsesstarta (Szwecja)

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zielony tort ksiezniczki prosto ze Szwecji.

Prinsesstarta (Szwecja)

Składniki:

Prinsesstarta (Szwecja)

 

  • Skladniki na ciasto(tortownica 24 cm):
  • 4 jajka
  • 200 ml cukru
  • 100 ml maki przennej
  • 100 ml maki ziemniaczanej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia

 

  • Skladniki na krem:
  • 1 budyn waniliowy
  • 200 ml smietany kremowki
  • 6 listkow zelatyny lub lyzek zelatyny na okolo 500ml plynu
  • dzem malinowy

 

  • Przybranie:
  • masa marcepanowa
  • barwnik spozywczy zielony

 

Sposób przygotowania:

Prinsesstarta (Szwecja)
1. Utrzec bialka z cukrem na puszysta mase, powoli dodawac zoltka oraz przesiane maki z proszkiem do pieczenia, dobrze wymieszac.
2. Wlac ciasto do formy wylozonej papierem do pieczenia(ciasto jest dosc kleiste wiedz lepiej jej uzyc by latwiej bylo ciasto wyjac)
3. Piec okolo 35-40 minut lub do suchego patyczka w 170 stopniach C.
4. Wystudzone ciasto przekroic na pol, spodnia czesc wysmarowac dzemem malinowym(moze byc inny smak ale tradycyjnie w Szwecji uzywany jest malinowy), nastepnie posmarowac kremem, polozyc druga czesc ciasta i ja posmarowac pozostalym kremem, nastepnie ciasto schlodzic w lodowce przez okolo 1 godziny.(aby krem stezal)
5. Na koniec przykryc rozwalkowana cienko masa marcepanowa zabarwiona na zielono.

Wykonanie kremu:
1. Ugotowac budyn wedlug przepisu na opakowaniu.
2. Ubic smietane ktora nastepnie polaczyc z przestudzonym budyniem, na koniec dodac rozpuszczona zelatyne, dokladnie wymieszac by nie bylo grudek.
3. Mozna tez uzyc kremu kupnego.

Smacznego.