monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Prosta babka drożdżowa w dwóch smakach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Serdecznie zapraszam na moją pierwszą drożdżową babkę:)

Prosta babka drożdżowa w dwóch smakach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Prosta babka drożdżowa w dwóch smakach

 

 

Sposób przygotowania:

Prosta babka drożdżowa w dwóch smakach
Do miski przesiać mąkę. Dodać przesiane cukry i drożdże. Wymieszać suche składniki. Mleko podgrzać a tłuszcz roztopić i ostudzić. Do miski wbić jajka i dodać masło, wymieszać. Partiami dodawać mleko i wyrabiać ciasto. Wyrabiać tak długo aż będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki. Posypać z wierzchu mąką i przykryć ściereczką. Odłożyć aż dwukrotnie urośnie. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kawę rozpuszczalną ( najlepsza jest bardzo miałka, ale można zmielić w młynku do kawy). Wyrobić ciasto ale nie za dokładnie aby było widać kawę. Pomarańcz dokładnie wyszorować, osuszyć i zetrzeć skórkę. Dodać do drugiej porcji ciasta i ponownie wyrobić. Z każdego ciasta uformować kulki i układać jeden obok drugiego na przemian w formie do babki ( ja użyłam silikonowej- zwykłą posmarować masłem i wysypać bułką). Piec około 45-55 minut w 180 st. Ostudzić na kratce. Przed podaniem można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Prosta babka drożdżowa w dwóch smakach
do ciasta dodać roztopione i ostudzone masło
Prosta babka drożdżowa w dwóch smakach
do wyrośnietego ciasta dodać kawę i krótko wyrobić
Prosta babka drożdżowa w dwóch smakach
do drugiej porcji ciasta dodać otartą skórką z pomarańczy
Prosta babka drożdżowa w dwóch smakach
z ciasta toczyć kulki i wylepiac nimi formę do babki