Sposób przygotowania:
Prosta babka drożdżowa w dwóch smakach
Do miski przesiać mąkę. Dodać przesiane cukry i drożdże. Wymieszać suche składniki. Mleko podgrzać a tłuszcz roztopić i ostudzić. Do miski wbić jajka i dodać masło, wymieszać. Partiami dodawać mleko i wyrabiać ciasto. Wyrabiać tak długo aż będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki. Posypać z wierzchu mąką i przykryć ściereczką. Odłożyć aż dwukrotnie urośnie. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kawę rozpuszczalną ( najlepsza jest bardzo miałka, ale można zmielić w młynku do kawy). Wyrobić ciasto ale nie za dokładnie aby było widać kawę. Pomarańcz dokładnie wyszorować, osuszyć i zetrzeć skórkę. Dodać do drugiej porcji ciasta i ponownie wyrobić. Z każdego ciasta uformować kulki i układać jeden obok drugiego na przemian w formie do babki ( ja użyłam silikonowej- zwykłą posmarować masłem i wysypać bułką). Piec około 45-55 minut w 180 st. Ostudzić na kratce. Przed podaniem można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.