migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Szarlotka sypana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne i proste ciasto z jabłkami bez jajek. Kilka razy już je jadłam ale przyszła pora i zrobiłam sama. Ochota na słodkie była a jajek brak więc szrlotka musiała być do herbatki.

Szarlotka sypana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka sypana

 

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kg obranych jabłek
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok 4 łyżki cukru waniliowego
  • cynamon jeśli ktoć lubi

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka sypana
Mąkę wymieszać z kaszą manną, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić i posypać tartą bułką. Na dno wysypać 1/3 wymieszanych składników suchych. Następnie rozłożyć w miarę równomiernie połowę startych jabłek, nie dociskać ich ani nie ubijać łyżką. Jabłka posypać cukrem waniliowym, ilość wedle uznania w zależności od tego czy jabłka są kwaskowe czy nie. Jeśli ktoś lubi posypuje też cynamonem. Na jabłka wysypać połowę pozostałych składników suchych a następnie resztę startych jabłek. Jabłka ponownie posypać cukrem waniliowym oraz cynamonem jak ktoś lubi. Rozsypać ostatnią część składników suchych. Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach schłodzone masło. Tortownice wstawic do piekranika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut.
Szarlotka sypana
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Szarlotka sypana
Mąkę wymieszać z kaszą manną, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia.
Szarlotka sypana
Na dno wysypać 1/3 wymieszanych składników suchych. Następnie rozłożyć w miarę równomiernie połowę startych jabłek, nie dociskać ich ani nie ubijać łyżką. Jabłka posypać cukrem waniliowym, ilość wedle uznania w zależności od tego czy jabłka są kwas
Szarlotka sypana
Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach schłodzone masło.