Sposób przygotowania:
Szarlotka sypana
Mąkę wymieszać z kaszą manną, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić i posypać tartą bułką. Na dno wysypać 1/3 wymieszanych składników suchych. Następnie rozłożyć w miarę równomiernie połowę startych jabłek, nie dociskać ich ani nie ubijać łyżką. Jabłka posypać cukrem waniliowym, ilość wedle uznania w zależności od tego czy jabłka są kwaskowe czy nie. Jeśli ktoś lubi posypuje też cynamonem. Na jabłka wysypać połowę pozostałych składników suchych a następnie resztę startych jabłek. Jabłka ponownie posypać cukrem waniliowym oraz cynamonem jak ktoś lubi. Rozsypać ostatnią część składników suchych. Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach schłodzone masło. Tortownice wstawic do piekranika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut.