Sposób przygotowania:
Szarlotka sypana
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i 2 łyżki cukru brązowego, kiedy składniki się połączą dodajemy jabłka i przesmażamy je 2 minuty. Jabłka doprawiamy cynamonem – odstawiamy. W misce mieszamy mąkę, kaszę mannę, proszek do pieczenia i cukier – składniki dzielimy na 3 części. Tortownicę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Na tak przygotowaną tortownicę wysypujemy 1/3 składników sypkich i ½ jabłek. Na jabłka wsypujemy następną część składników, później resztę jabłek i ponownie składniki suche. Na wierzch ścieramy 200 gram masła. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45-60 minut. Upieczone ciasto zostawiamy do przestygnięcia.