Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Szarlotka sypana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 5

 Ten przepis w mojej rodzinie jest od bardzo dawna, ale nie wiem dlaczego odszedł zapomnienie, postanowiłam zatem go odświeżyć i tak oto jest wszystkim znana szarlotka sypana

Szarlotka sypana Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szarlotka sypana

 

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka sypana
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i 2 łyżki cukru brązowego, kiedy składniki się połączą dodajemy jabłka i przesmażamy je 2 minuty. Jabłka doprawiamy cynamonem – odstawiamy. W misce mieszamy mąkę, kaszę mannę, proszek do pieczenia i cukier – składniki dzielimy na 3 części. Tortownicę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Na tak przygotowaną tortownicę wysypujemy 1/3 składników sypkich i ½ jabłek. Na jabłka wsypujemy następną część składników, później resztę jabłek i ponownie składniki suche. Na wierzch ścieramy 200 gram masła. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45-60 minut. Upieczone ciasto zostawiamy do przestygnięcia.
Szarlotka sypana
Etap 1 Cała szarlotka sypana z cynamonem