szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Prosta tarta porowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

tarta z porami i boczkiem

Prosta tarta porowa

Składniki:

Prosta tarta porowa

 

 

Sposób przygotowania:

Prosta tarta porowa
Mąkę przesiać, w środku zrobić wgłębienie, masło posiekać ostrym nożem na małe kawałki i włożyć je do wgłębienia w mące, wlać łyżkę oliwy i siekać, aż powstana grudki, wtedy wlać 2 łyżki wody mineralnej. Szybko razem zagnieść uformowac w kulę, owinąć w folię o odstawić na godzinę do lodówki. Pory oczyścić, odciąć górną częśc, pokroić na talarki i opłukac pod bieżącą wodą i osączyć. Boczek pokroić w kostke i podsmażyć na suchej, rozgrzanej patelni aż tłuszcz się wytopi, dodać pory, odrobine wody, lekko osolić, przykryć i dusić na wolnym ogniu ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Po 10 minutach okryć garnek i odparowac z nadmiaru wody. Pory zdjąc z ognia i całość doprawić solą i pieprzem. Odstawić. Do smietany wbić 2 jajka, dodać szczyptę soli i gałkę muszkatołową i rozkłoćić razem na jednolita masę. Ser pleśniowy rozkruszyć widelcem i dodać go do masy jajeczno-śmietanowej. Piekarnik nagrzac do 200 stopni. Ciasto wyjąc z lodówki i wylepić nim formę do pieczenia tart, na ciasto nałożyć warstwę farszu, a acałość zalać utworzonym sosem. Wstawic do nagrzanego piekarnika, po 20 minutach zmniejszyć ogień do ok. 160 stopni i dopiekać jeszcze ok. 25 minut. Podawać zarówno na ciepło jak i na zimno