Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Prosta zapiekanka z Hajfy

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Ryż opłukać i gotować 10 minut w lekko osolonej wodzie. Mięso umyć, drobno posiekać,

Prosta zapiekanka z Hajfy

Składniki:

Prosta zapiekanka z Hajfy

 

Sposób przygotowania:

Prosta zapiekanka z Hajfy
Ryż opłukać i gotować 10 minut w lekko osolonej wodzie. Mięso umyć, drobno posiekać, podobnie też cebulę. Olej rozgrzać na patelni i smażyć mięso z cebulą. pomidory obrać ze skórki i podzielić na ćwiartki. NAczynie do zapiekania wysmarować masłem. Ugotowany i osączony ryż oraz przesmażone mięso z cebulą przełożyć do naczynia. Całość przykryć pomidorami i posypać je solą oraz gałką muszkatołową. Piec 30 min w temp 200 st. Podawać z surówką.
Ci, którzy nie przestrzegają zasad koszerności, mogą przed pieczeniem zapiekankę pokryć grubą warstwą startego żółtego sera.

Tagi:

mięso ryż