Sposób przygotowania:
Prosta zapiekanka z Hajfy
Ryż opłukać i gotować 10 minut w lekko osolonej wodzie. Mięso umyć, drobno posiekać, podobnie też cebulę. Olej rozgrzać na patelni i smażyć mięso z cebulą. pomidory obrać ze skórki i podzielić na ćwiartki. NAczynie do zapiekania wysmarować masłem. Ugotowany i osączony ryż oraz przesmażone mięso z cebulą przełożyć do naczynia. Całość przykryć pomidorami i posypać je solą oraz gałką muszkatołową. Piec 30 min w temp 200 st. Podawać z surówką.
Ci, którzy nie przestrzegają zasad koszerności, mogą przed pieczeniem zapiekankę pokryć grubą warstwą startego żółtego sera.
Ci, którzy nie przestrzegają zasad koszerności, mogą przed pieczeniem zapiekankę pokryć grubą warstwą startego żółtego sera.
elutka