Sposób przygotowania:
Prosta zapiekanka z ryżem i mielonym mięsem
-cebulę przesmażamy na tłuszczu, dodajemy drobno posiekany czosnek i mięso, dobrze przyprawiamy, podsmażamy. -drugą cebulę podsmażamy z pieczarkami, przyprawiamy solą i pieprzem, -ryż gotujemy na kostce rosołowej -do śmietany dodajemy przyprawy, połowę drobno startego sera (można dodać troszkę wegety) i ok. 4 łyżek wody, łyżeczkę przecieru pomidorowego i łyżkę ketchupu lub sosu paprykowego.połowę ryżu wykładamy na dno naczynia żaroodpornego na ryż dodajemy połowę mięsa, połowę sera w plastrach lub tartego, pieczarki, resztę mięsa i przykrywamy resztą ryżu, przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika. pieczemy ok 40 minut w 160 - 180 stopniach. 10 minut przed upływem czasu gotowania odkrywamy i polewamy zapiekankę sosem śmietanowym, zostawiamy bez przykrycia,zapiekamy.gotowe.smacznego :)