Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Proste pierogi ruskie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierogi ruskie to jeden z klasyków domowej kuchni. Mi bardzo smakują w formie dużych uszek odgrzane na rumiano

Proste pierogi ruskie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Proste pierogi ruskie

 

  • Nadzienie:
  • 25 dag twarogu (u mnie półtłusty)
  • 4 duże ziemniaki
  • 2-3 cebule
  • olej do podsmażenia cebuli
  • pieprz ziołowy
  • kminek mielony
  • sól
  • Na ciasto:
  • ok 2 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • wody tyle ile zabierze ciasto

 

Sposób przygotowania:

Proste pierogi ruskie
Ziemniaki obieram, kroję na pół i gotuję do miękkości. Ugotowane odcedzam a następnie dokładnie ubijam tłuczkiem. Zostawiam w chłodzie do wystudzenia. Podczas gdy ziemniaki się studzą szykuję ciasto - przesiewam mąkę do miski, wbijam jajko, dla większej elastyczności dodaję łyżkę oleju. Wody zimnej wlewam tyle by dało się zagnieść ciasto. Zostawiam je przykryte ściereczką i wracam do farszu. Cebule drobno siekam, a potem podsmażam na rumiano w kilku łyżkach oleju. Do ziemniaków dodaję ser oraz cebulę i by było szybciej ugniatam tłuczkiem. Przyprawiam farsz solą, pieprzem ziołowym oraz kminkiem zmielonym. Pierogi przygotowuję w formie dużych uszek. Wrzucam je partiami na osolony wrzątek. Odcedzam minutę -dwie po wypłynięciu. Okraszam stopionym masłem.
Proste pierogi ruskie
Ziemniaki łączę z serem dopiero gdy przestygną
Proste pierogi ruskie
Surowe ciasto przed wałkowaniem odpoczywało pod ściereczką
Proste pierogi ruskie
Tym razem pierogi miały kształt dużych uszek