Sposób przygotowania:
Proste pierogi ruskie
Ziemniaki obieram, kroję na pół i gotuję do miękkości. Ugotowane odcedzam a następnie dokładnie ubijam tłuczkiem. Zostawiam w chłodzie do wystudzenia. Podczas gdy ziemniaki się studzą szykuję ciasto - przesiewam mąkę do miski, wbijam jajko, dla większej elastyczności dodaję łyżkę oleju. Wody zimnej wlewam tyle by dało się zagnieść ciasto. Zostawiam je przykryte ściereczką i wracam do farszu. Cebule drobno siekam, a potem podsmażam na rumiano w kilku łyżkach oleju. Do ziemniaków dodaję ser oraz cebulę i by było szybciej ugniatam tłuczkiem. Przyprawiam farsz solą, pieprzem ziołowym oraz kminkiem zmielonym. Pierogi przygotowuję w formie dużych uszek. Wrzucam je partiami na osolony wrzątek. Odcedzam minutę -dwie po wypłynięciu. Okraszam stopionym masłem.
Jesteśmy tym co jemy