Sposób przygotowania:
Proste, półkruche ciasto z jabłkami.
Mąkę, 3/4 szklanki cukru i sól wysyp na blat i wymieszaj. Dodaj drobno pokrojone zimne masło i posiekaj z mąką za pomocą noża. Dodaj całe jajko i trzy żółtka i szybko wyrób elastyczne ciasto. Podziel je na trzy części - jedną schowaj (w folii) do lodówki, dwoma pozostałymi wylep dno i boki posmarowanej uprzednio masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy. Ponakłuwaj ciasto widelcem i również włóż do lodówki. Przygotuj cukier waniliowy - rozetnij laskę wanilii, wyskrob z niej ziarenka i wymieszaj z cukrem. Włóż do niego również łupiny z laski waniliowej. Odstaw na pół godziny. Jabłka obierz i pokrój w dość duże plastry, Posyp je cynamonem, polej likierem amaretto i posyp cukrem (po wyjęciu z niego laski waniliowej). Wymieszaj i odstaw na chwilę. Z pozostałych białek ubij sztywną pianę. Wyjętą z lodówki tortownicę z ciastem posyp lekko tartą bułką, aby ciasto nie namokło od jabłek, wyłóż odsączone jabłka i wylej na nie pianę z białek. Na górę potrzyj na grubej tarce resztę ciasta. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (termoobieg) przez ok. 30 minut. Kiedy góra się zrumieni - ciasto jest gotowe. Smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Z dodatkami lub bez. Smakuje!
GosiaK88