Sposób przygotowania:
Proste rogaliki z jabłkami
Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać proszek d/p i cukier. Dodać schłodzoną margarynę i posiekać nożem. Dodać śmietanę, 2 całe jajka i 1 żółtko. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki. Wymieszać z cynamonem i cukrem waniliowym. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko i pokroić na kwadraty – kwadraty na pół (aby powstały równe trójkąty). Nakładać po kawałku jabłka i ciasno zwijać , formować rogaliki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć rogaliki zachowując odstępy. Posmarować roztrzepanym białkiem. Piec 20 minut w temperaturze 180 st. C. Smacznego