iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Prowansalskie bułki śniadaniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Smaczne bułeczki na śniadanie podajemy na zimno lub przed podaniem podgrzewamy w piekarniku. Nie trzeba już robić kanapek .

Prowansalskie bułki śniadaniowe  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Prowansalskie bułki śniadaniowe

 

  • składniki

 

 

 

 

  • 300 ml letniej wody

 

 

  • 1 łyżeczka cukru

 

  • nadzienie

 

  • szynka drobiowa ok 15 dag

 

  • ser żółty ok 15 dag

 

  • 1 serek topiony

 

Sposób przygotowania:

Prowansalskie bułki śniadaniowe
Zaczynamy od zrobienia nadzienia . Szynkę i ser kroimy w drobna kosteczkę . ucieramy z serkiem topionym. doprawiamy ziołami prowansalskimi. W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier i odrobinę mąki - odstawiamy. Do miski wsypujemy dwa rodzaje mąki ii sól do smaku. Dolewamy rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto. Posypujemy je mąka i odstawiamy do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy. Wycinamy kółka szklankę nakładamy farsz i formujemy bułeczki. Bułeczki odkładamy do wyrośnięcia. smarujemy je jajkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi. 
Prowansalskie bułki śniadaniowe
tak wyglądają bułeczki po przecięciu polecam na śniadanie