Sposób przygotowania:
Prowansalskie danie warzywne
Bakłażan umyć, pokroić w plastry, posolić i osuszyć na papierowym ręczniku. Następnie każdy plaster przekroić na 4 części. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż, potem pokroić w skośne kawałeczki Papryki słodkie i ostre umyć, przekroić na pól, oczyścić z pestek i białych części. Można opiec je w piekarniku i zdjąć z nich skórkę. Papryki słodkie pokroić wmałe kawałki, ostre - w pierścienie. Pomidory umyć, pokroić w cząstki. Cebule i czosnek obrać, pokroić w cieniutkie plasterki. Olej rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, czosnek i ostrą paprykę, podsmażyć mieszając. Dodać bakłażan, papryki, cukinię. Dusić przez chwilę mieszając. Dołoży' pomidory, wlać bulion. Przy prawić do smaku cukrem, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotować na małym ogniu pod przykryciem jeszcze przez 10 min.