IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Przekładana kostka cappuccino

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne ciasto biszkoptowe z posmakiem kawy i delikatna nutką alkoholu.

Przekładana kostka cappuccino Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Przekładana kostka cappuccino

 

 

 

  • 1/3 szklanki cukru

 

  • 1 cukier waniliowy

 

 

 

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • BISZKOPT JASNY:

 

 

  • 0,5 szklanki cukru

 

 

 

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • NAPAR KAWOWY

 

  • 1 szklanka wody

 

  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej

 

  • 4 łyżeczki cukru pudru - lub do smaku

 

  • 2 łyżki amaretto

 

  • KREM:

 

 

  • 4 łyżki cukru

 

 

  • kakao do przyozdobienia

Sposób przygotowania:

Przekładana kostka cappuccino
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Ubijamy do pozbycia się kryształków cukru - polecam cukier drobny. Na koniec dodajemy po jednym żółtku i jeszcze chwilkę miksujemy. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski i delikatnie mieszamy z pianą z białek. Gotowe ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 25 min w temp. 180'C. Gotowy biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy drugi biszkopt tym razem jasny. Czynność więc powtarzamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Ubijamy do pozbycia się kryształków cukru - polecam cukier drobny. Na koniec dodajemy po jednym żółtku i jeszcze chwilkę miksujemy. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy do miski i delikatnie mieszamy z pianą z białek. Gotowe ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 25 min w temp. 180'C. Pozostawiamy do przestygnięcia. Ciemny biszkopt kroimy wzdłuż na dwa płaty ciasta i kropimy spirytusem. Wrzącą wodę wlewamy do miseczki dodajemy kawę rozpuszczalną oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy likier amaretto i ponownie mieszamy. Gotową kawą nasączamy biszkopt jasny. Śmietanę 30% ubijamy na niskich obrotach, aż będzie sztywna, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz śmietan - fix. Składamy ciasto: Płat biszkopta kakaowego, 1/3 kremu śmietankowego, biszkopt jasny nasączony kawą oraz ponownie 1/3 kremu i przykrywamy kolejnym płatem kakaowym oraz pozostałym kremem. Całość posypujemy kakao do smaku. Ciasto schładzamy ok 4h. Smacznego !!
Przekładana kostka cappuccino
Przygotowujemy wszystkie składniki na ciasto biszkoptowe
Przekładana kostka cappuccino
Przygotowujemy napar kawowy, dokładnie mieszamy
Przekładana kostka cappuccino
naparem kawowym nasączamy biszkopt miejsce w miejsce.
Przekładana kostka cappuccino
Przygotowujemy krem śmietankowy i dzielimy na trzy części.