Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Cukinia na wszystkie sposoby

Przekładaniec na cieście francuskim

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

cukinia,pomidor ser mozzarella zapieczone na cieście francuskim.

Przekładaniec  na cieście francuskim Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Przekładaniec na cieście francuskim

 

  • (na 2 osoby)

 

  • 1/2 arkusza ciasta francuskiego
  • 3 pomidory
  • cukinia średniej wielkości
  • 1 mozzarella
  • szczypta soli
  • 2 szczypty pieprzu młotkowanego z kolendrą (lub inna ulubiona mieszanka przypraw lub ziół)

Sposób przygotowania:

Przekładaniec na cieście francuskim
Cukinie i pomidora płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w cienkie plastry. Mozzarelle (u mnie kulka) kroimy także w plastry. Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na dwie części.(Możecie zrobić z całego, nam akurat w zupełności wystarczy z połowy, wtedy podwajacie składniki)) Podwijamy brzegi do wewnątrz ok. cm grubości. Układamy na przemian plastry cukinii, pomidora, mozzarelli i tak do końca ciasta. Przyprawiamy solą i pieprzem młotkowanym z kolendrą. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez ok. 18 minut.
Przekładaniec  na cieście francuskim
układamy cukinie pomidora i mozzarelle nacieście francuskim
Przekładaniec  na cieście francuskim
smacznego;)